Säkra transporter med ditt husdjur

Varför är säkra transporter av husdjur viktigt?

Oavsett om det handlar om en kort biltur till affären eller en långtur på landet, så ska en resa med nära och kära (inklusive ditt husdjur) vara trevlig och säker och att man kommer fram helskinnad.
Många husdjursägare låter sina vänner vara lösa i kupén, sitta löst i knät på matte eller husse och titta ut genom fönstret. Allt för att kunna ha kontakt med sin hund och även ibland klappa den för att hålla den lugn, eller bara för att man tycker synd om den om hunden måste vara i bagaget eller baksätet.
Vad man kanske inte tänker på är att detta är ett stort risktagande man utsätter sitt husdjur, sig själv och sina medpassagerare för.

Skulle du köra med ditt barn löst i bilen?

Att färdas säkert och ansvarstagande ihop med sitt husdjur är inte bara för att reducera risken för att skada det skadas eller dör i en olycka, det handlar även om att trygga säkerheten för dig som chaufför och för dina medpassagerare när du färdas med en last som även kan orsaka skada på er.
Du som chaufför är ytterst ansvarig för att färden blir så trygg som möjligt.

Det finns ett stort antal anledningar för varför det är riskfyllt, och rent sagt farligt att färdas med ett löst husdjur i bilen:

 • En lös hund kan skapa distraktion från körningen och på så sätt öka risken för olyckor.
 • Vid en olycka så kan en lös hund bli en tung projektil som orsakar stor skada oavsett vad den slår i. En 2 kilos hund blir en 80 kilos projektil vid en krock i 50 km/h!
 • Om rutorna går sönder vid en olycka så kan hunden kastas ut från bilen eller smita ut från den och på så sätt försvinna, skadas eller till och med omkomma.
 • Om din hund kommer ut i trafiken kan den orsaka andra olyckor eller bli påkörd.
 • En skadad eller skrämd hund kan bli ett hot mot räddningspersonal vid en olycksplats och därigenom hindra dem från att hjälpa människor i nöd.

Varför välja krocktestade produkter?

När du ska köpa bil eller bilbarnstol så letar du efter en som är säker och har bra egenskaper om en olycka skulle vara framme – Euro NCAP kan vara en vägledning till detta.

Varför skulle du inte titta på samma saker när du transportera ett husdjur? Att ha rätt lösning för att säkra ditt husdjur i bilen är viktigt inte bara för djuret men även för dig och dina medpassagerare.
Att ha en lösning som är krocktestad ger er alla en trygg färd oavsett om vi pratar burar eller säkerhetsselar.

Det är alltid att föredra att ha säkrat ditt keldjur i en krocktestad bur eller säkerhetssele om möjligt. I de flesta länder i Europa är det dessutom olagligt att färdas med en lös hund i bilen och medför en bot på minst 1500 SEK i Sverige.

Att färdas med en säkerhetssele eller hundbur som inte motsvarar de krockkrav som bilsidan lyder under utsätter dig, din hund och dina medpassagerare för stora risker vid en olycka. Speciellt i en kollision bakifrån där man har passagerare i baksätet samtidigt som man har en hund i bagaget eller baksätet.

 • Alla produkter för att ”säkra” och undvika att distrahera föraren gör precis vad de avser men om de inte är krocktestade på ett riktigt sätt så kommer de inte att ge rätt skydd åt varken ditt husdjur eller för dig och dina medpassagerare om olyckan är framme.
 • En bur som inte är krocktestad kan kollapsa vid en olycka  och ditt husdjur kan rymma eller skadas av delar från den förstörda buren.
 • En sele som inte är testad på rätt sätt, kan lossna från sina fästen och bli den projektil som skadar både dig och din hund.
 • En hundbur utan ”deformations zon” tar bort din bils inbyggda säkerhetssystem vid en kollision bakifrån. All kraft hamnar på baksätet och kan orsaka en väsentligt förhöjd whiplash risk men även för ryggskador.
 • En krocktestad bur bör vara testad för frontalkollision, kollision bakifrån och vid en roll over situation.
  Buren får inte ramla isär, dörren får inte gå upp, man ska ändå kunna öppnas via dörren eller via en nödlucka. Inga delar av buren efter en krock ska kunna skada hunden. Buren ska heller inte orsaka förhöjd risk för whiplash eller ryggskador. Både hund och människa ska ges bästa trygghet vid en olycka.

Att leta efter på en krocktestad produkt för att resa med husdjur:

Att en produkt utger sig för att vara krocktestad gör inte att den ger dig rätt trygghet, beroende på hur den är testad! Det finns idag inget specifikt regelverk som täcker krocktester på säkerhetsselar för husdjur eller för hundburar. Det finns dock delar i det regelverk som påverkar biltillverkare och bilbarnstolar som kan användas för att uppnå vissa säkerhetskriterier.
P.g.a. detta så är det mycket upp till dig som konsument att hitta de produkter som uppfyller rätt krav, och genom att vi som tillverkare är så pass transparenta att vi ger er en så objektiv och lättfattlig information om hur vi arbetat fram och testat våra produkter för att erbjuda er en trygg och säker produkt som uppfyller de krav som ni ställer på en säker färd.
Ett par saker som man bör ha med sig i sitt letande efter en trygg och säker produkt är följande:

 • Kolla upp att den sele eller bur ni tittar på är krocktestad och att man hänvisar till minst ISO 27955 (ECE-R17) och ECE-R44. En bur ska vara testad för frontalkollision, kollision bakifrån och ”roll-over”.
  Kontrollera även att det finns information om hur krocktesterna är genomförda och om man visar på hur de gjorts. Vissa testinstitut ger inte ut någon information om hur man genomfört testerna eller visar på uppmätta värden, detta gör att du inte vet om den är testad korrekt eller om det enbart är ett produktgodkännande.
 • Nödlucka, kontrollera att det finns ett alternativt sätt att få ut ditt husdjur på om olyckan skulle vara framme. Är åtkomsten via den normala dörren blockerad och du är tvungen att ”klippa” ut hunden så tar det tid och hunden kan bli stressad och hotfull.
 • Deformations zon, vid en kollision så kommer en solid bur (den mest vanliga sorten av burar) att förändra din bils krockegenskaper genom att den tar bort bilens deformationszon vid kollision bakifrån och därigenom för över kollisionskraften in i baksätet. Buren kan gå sönder och på så sätt hota och skada både din hund samt den eller de passagerare som sitter i baksätet.
  Om den bur du tittar på är utformad med en deformations zon och testad på rätt sätt så minimerar du detta hot.
 • Erfarenhet – vilken erfarenhet har tillverkaren kring trygghet och säkerhet vid transporter, fordon och vad som händer vid en krock. Vilket CV har företaget och dess personal?
 • Certifiering – är testen gjord hos en ackrediterad testanläggning, finns det dokumentation och information som stödjer hur testerna är utförda och hur blev resultatet.
 • Installation / Användning – se till att följa tillverkarens rekommendationer om montering och användning för att funktionen ska finnas vid en ev olycka. Ett fel användningssätt kan orsaka skador.
 • Kundsupport – se till att leverantören kan svara på dina frågor och ge dig detaljerad information och dokumentation om tester och resultat.

SOURCES & INFORMATION LINKS